×
Your cart is empty.
Essentie onderdrukking bij een burn-out
19 oktober 2017 Hannah

Essentie onderdrukking bij een burn-out

Posted in Innerlijke kracht

Leestijd - 4 minuten

Er wordt veel gepraat over burn-outs en een flow, omdat het iets van het nu is. Maar goed, hoe voorkom je nu precies een burn-out? Nog beter gezegd, waar ligt de kern? En wat heeft flow ermee te maken? Dat wil ik het nu met je over hebben.

Belangrijke aandachtspunten burn-out

Er zijn verschillende aspecten in een persoon die een rol kunnen spelen. Er zijn 6 dingen die van belang zijn: betrokkenheid, identiteit, overtuigingen, vaardigheden, gedrag en omgeving. Om in een flow te zijn is het belangrijk dat deze 6 met elkaar afgestemd zijn en er onderling geen tegenstrijdigheden zijn. Dat is namelijk het recept voor een burn-out.

Betrokkenheid heeft te maken met je diepste beweegredenen. Wat is je ideaal, wat drijft jou, wat inspireert je? Hoe zie je jouw betekenis voor anderen? Het meest essentiële stuk in jou, en wat heel dicht bij je talent ligt.

Je (professionele) identiteit gaat om hoe jij jezelf ziet op professioneel gebied. Zie je jezelf als leider, ondersteuner, team player of zoals ik inspirator? Dit heeft te maken met jezelf beeld. Ook heeft die connectie met je talent, hier komt het naar voren.

Je karakter bepaalt uiteindelijk je burn-out

Je overtuigingen gaat erom wat je principes zijn, hoe je tegen mensen aankijkt en hoe de wereld in elkaar steekt. Oftewel wat is jouw visie op een situatie? Vaardigheden gaat om wat je ‘kan’, want je zult vast dingen kunnen waarvan jij denkt dat je het niet kan. Gedrag vertelt je hoe je doet in interactie met anderen, maar ook met jezelf. Vluchten of vechten? #snapje?Dan heb je nog je omgeving, hier leef en werk je in #heelsimpel

Nu dat duidelijk is kunnen we verder, want hoe ontstaat nu een burn-out en kun je uit je flow raken?

Een burn-out ontstaat door wrijving op deze vlakken. En vaak heeft het te maken dat je idealen, diepe waarden en kernkwaliteiten voortdurend onderdrukt worden.

Je moet bijvoorbeeld continu liegen tegen je collega’s of er wordt over lijken gegaan in het bedrijf waar je werkt. Het kan ook zijn dat de visie van het bedrijf waar je werkt het tegenovergestelde is van jouw visie, en dit ga je merken in de kleine dingen.

Gedoe in je hoofd

Ook kan het zijn dat je denkt dat je bepaalde dingen niet kan, of dat het je überhaupt nooit lukt. Het gedoe in je hoofd dat je weerhoudt om je talent tot uiting te laten komen. Laten we heel eerlijk zijn, we zeggen altijd dat iedereen zijn dromen moet volgen .. ondertussen doen we het zelf niet want ….. dan komt er een hele waslijst. Dat hele gedoe, daar kan je anders mee omgaan om het je niet te laten beïnvloeden.

Maar hoe ga je om met dat gedoe? Dat ga ik je nu vertellen.

In plaats van het te negeren en er alles aan te doen om er niet aan te denken, is het heel belangrijk om het te erkennen. Juist door het wegdenken etc. komt het juist naar je toe. Je trekt het nog meer naar je toe en het wordt een groot ding in je hoofd. Roze olifant verhaal, weet je nog?

Verwelkom je gedachtes

In plaats daarvan is het heel belangrijk om het te erkennen. Zie het als een vogeltje die op je schouder zit en die het je steeds verteld. Je hebt bijvoorbeeld een presentatie en je zit erover in want je gaat stotteren omdat je zo zenuwachtig bent. Toch wil je presenteren, want je inspireren is je kernkwaliteit/talent. Dat vogeltje zegt vervolgens “Dat kan jij niet, dat kan jij niet, je gaat namelijk stotteren.” Jij antwoord dan “Ik hoor wat je zegt, maar ik ga niet stotteren” Je kijkt met een milde blik naar het gedoe en je erkent het maar je gaat er niet in mee. Zo van, ach .. daar heb je hem weer.

Je verschuift je aandacht dus naar waar jij goed in bent in plaats van het gedoe dat het wilt tegenhouden. Je focussend om waarom jij die presentatie geeft, je wilt anderen inspireren over het onderwerp dat je vertelt.

Gedachtes waarnemen en accepteren

Het is de bedoeling dat je de belemmerende gedachte kan waarnemen, maar er niet te veel aandacht aan geeft. Wat je aandacht geeft groeit namelijk, verschuif je aandacht dus naar het positieve in je en onderdruk je essentie niet langer. Je voelt namelijk zelfvertrouwen als je denkt aan je talent, en je gaat je onzeker voelen als je je focussend op het vogeltje.

Vaak ben je niet eens bewust van het gedoe omdat het al een patroon is geworden. Toen ik ontdekte wat voor gedoe ik had, had ik het niet eens echt door. Wel dat bepaalde dingen altijd terug kwamen, wat ik overigens heeeeeeel vervelend vond. Ik wist alleen niet hoe het nou precies kwam, waar lag dat precies aan? Het bleek dus dat mijn essentie, kernkwaliteit en mijn geloofsovertuiging onderdrukt werden.

Leestijd - 1 minuten

Wil jij voor altijd Goodbye tegen je Burn-out te zeggen?

MIJN 3 GEHEIMEN

Bekijk mijn gratis video “3 grote geheimen om nooit meer in een burn-out te knallen”.
Deze 3 geheimen heb ik ontdekt in de afgelopen 15 jaar met 3 hele zware burn-outs!

 

Lengte: 7:13 min

  • Inzicht in de 3 geheimen achter de échte oorzaak van je burn-out
  • Direct aan de slag met de kennis die je krijgt
KRIJG DIRECT TOEGANG

Laat een reactie achter

reacties

Laat een reactie achter

reacties