×
Your cart is empty.
Vergeving – Wat je erover moet weten
30 augustus 2016 Hannah
vergeving

Vergeving – Wat je erover moet weten

Posted in Waarden

Leestijd - 3 minuten

Vergeving, een onderwerp waar we het niet vaak over hebben. Een onderwerp die vaak direct wordt verbonden met het geloof. Ondanks dat vergeving veel terugkomt in het geloof is vergeving een belangrijk onderwerp binnen het thema welzijn. Gister vertelde ik over het belang van relaties, diepgaande relaties. Vandaag ga ik inzoomen op het onderwerp vergeving. Wat je moet weten over vergeving is dat het effect ervan enorm krachtig is. Het is duidelijk dat de kwaliteit van onze relaties met de cirkel of 15 een sterke impact hebben op ons psychologisch en fysiek welbvinden.(1)

 

Zo heeft het hebben van langdurige en diepgaande relaties een positief effect op het kunnen omgaan met stress en het schijnt zelfs een positief effect te hebben op je levensverwachting. Het grote geheim achter geluk, oftewel onze diepgaande relaties met de circle 15 is echt onwijs belangrijk.(2)(3)

Vergeving – en diepgaande relaties

Onze relaties met familie en vrienden gaan soms zo diep, en zijn we zo close dat we elkaar ook pijn kunnen doen. Herken je dat? Hoe dichter je bij iemand staat hoe meer pijn bepaalde woorden kunnen doen. Dat is niet altijd even leuk, en dat is precies waar vergeving bij komt kijken.

Nu zijn we mensen en vaak is onze eerste reactie op een situatie waarbij je gekwetst bent wraak. Nu zeg ik niet dat dit voor iedereen geld, maar over het algemeen wel. Onrechtvaardig behandeld worden vindt niemand leuk, en het doet gewoon pijn! Je sluit je af en vaak ga je in je hoofd zitten. Je gaat piekeren over de situatie, “Waarom?” “Hoezo zij hij dat?”. Dat piekeren niet gezond is weten we, door het piekeren gaan er uiteindelijk gevoelens van boosheid zitten die steeds sterker en sterker worden. Je laat het niet meer los, en je wordt steeds kwader op diegene. “Hoe durft ie?!” “Fucking idioot!!” #herkenjehet?

Schrik niet, het wraak willen nemen .. je bent niet de enige. Het voelt daadwerkelijk goed, dit heeft te maken dat het beloningsgebied in je hersenen geactiveerd wordt. Natuurlijk willen we dit niet, maar om even te laten weten dat je niet alleen bent. Ook dat het goede gevoel dat er soms bij kijken natuurlijk is, dit betekent niet dat je er niets aan kunt veranderen. Integendeel zelfs, patronen kunnen doorbroken worden.

Van wraak naar  vergeving

Wat je moet weten over vergeving is dat het in staat is om waardevolle relaties te herstellen, ondanks dat je heel erg gekwetst bent door iemand. Is dat niet enorm bijzonder? Door vergeving kunnen we relaties blijven behouden, en nu zeg ik niet dat je constant iemand moet kwetsen #grapjas Maar hoe je het ook wend of keert, wij hebben allemaal weleens iemand gekwetst. En dat voelt heel erg rot, je doet niet bewust en soms ben je er niet eens bewust van.

Uit een onderzoek was gebleken dat getrouwde stellen na 6 maanden een stuk gelukkiger waren als ze vergevingsgezind waren. Dat vind ik nogal wat #jijniet? (4)(5)

De kracht van vergeving

Het is niet alleen zo dat vergeving goed is voor je relaties, maar als je iemand vergeeft heeft dit een positief effect op eigen welbevinden. Je boosheid en pieker gedrag gaat weg en maakt plaats voor positiviteit en het loslaten van de situatie door vergeving. (6)

Vergeven is vergeten

Echt vergeven is vergeten. Tuurlijk kan het zijn dat de situatie ooit nog in je opkomt, maar niet als je die persoon ziet. Je hebt het namelijk vergeven en de gehele situatie is besproken en losgelaten. Hoe vaker je iemand vergeeft, hoe meer het in je systeem zit en hoe meer vergevensgezind je bent. Hierdoor ervaar je veel minder stress, voel je je beter en je staat positiever in je leven. Je hebt namelijk niet allemaal wraakgevoelens en boosheid in je zitten.

Vergeven is dus enorm belangrijk voor jezelf en je gezondheid. Ik zeg niet dat het niet makkelijk is, maar het is zeker mogelijk. Pak die kansen ook ter verbetering van jezelf en je dagelijkse leven. Ook voor je vrienden en je familie, je circle of 15 is enorm belangrijk voor jou. Vergeet dat vooral niet.

Een sociaal leven is heerlijk, is er soms een situatie wat minder? Vergeef en ga verder met het genieten, borrelen, ouwehoeren en debiel doen met je vrienden. Draait het leven daar niet om?

Laat een reactie achter

reacties

Comments (0)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*