×
Your cart is empty.
Waardevolle lessen – Maaike vertelt over haar burn-out
13 december 2016 Hannah
waardevolle lessen

Waardevolle lessen – Maaike vertelt over haar burn-out

Posted in burn-out

Leestijd - 6 minuten

Waardevolle lessen, vandaag vertelt Maaike over haar ervaring met haar recente burn-out. Voormalig content manager van het platform fitgirls.nl heeft vrij recent ontdekt dat ze overspannen is geraakt. Naast het feit dat ze bijzonder veel werkte, sporten ze ook nog eens ongelofelijk veel. Zij & ik stonde geregeld samen in de sportschool onze dansjes te doen.

Vandaag vertel Maaike haar verhaal & wil ze haar burn-out lessen met jullie delen.

Waardevolle lessen

Meer is niet altijd beter, één van de waardevolle lessen die ik geleerd heb. Iedereen die overspannen is geweest, ervaart dit anders. Er zijn meerdere spanningsbronnen geweest die er voor gezorgd hebben dat ik van de één op de andere dag niets meer kon. Natuurlijk, achteraf realiseerde ik me dat alle signalen er al weken waren, maar zo voelde het op dat moment niet. Toch, als ik één ding moet aanwijzen als de oorzaak van mijn burn-out, is het constant over mijn lichamelijke en geestelijke grenzen heen gaan, de boosdoener geweest. De afgelopen vier maanden, heb ik behoorlijk wat ‘vrije’ tijd gehad om me hier over na te denken. Ik heb een aantal lessen geleerd waarvan ik denk dat ze voor iedereen die in zo’n situatie terecht dreigt te komen van waarde kunnen zijn.

 

Waardevolle les #1

 

Als jij jezelf voorbij rent, zullen anderen altijd over je heen blijven lopen.

‘Nee’ zeggen bestond voor mij niet. Tegen anderen niet, maar ook niet tegen mijn eigen belachelijke regels en ‘moetjes’. Ik streefde onhaalbare doelen na en ging continue over mijn eigen grenzen heen. Dit omdat ik eigenlijk geen idee had wanneer genoeg nu écht genoeg was. Ik luisterde totaal niet naar mijn eigen gevoelens en had niet door wanneer anderen mijn grenzen overschreden, of ik rationaliseerde mijn nare gevoel in een bepaalde situatie weg. Diep vanbinnen wist ik heus wel wat ik écht wou en wat goed voor mij was. Als ik mijn hart wat vaker had laten spreken in plaats van mijn hoofd, had ik waarschijnlijk veel eerder op de rem getrapt.

Ik ging door- door-door in de vijfde versnelling. Ik raakte al in paniek bij de gedachte aan de leegte en doelloosheid van een avond ‘niets’. Niets doen is iets wat ik mijzelf met veel geduld heb moeten aanleren, maar nu begin ik het steeds fijner te vinden! Daarnaast merk ik dat ik door vaker niets te doen meer energie en rust in mijn hoofd krijg.

Vraag jezelf altijd af wat je het allerliefste wilt, wat voor jou de ideale situatie is bij het maken van keuzes en probeer daar dicht bij te blijven.

 

Waardevolle les #2

 

Zelfacceptatie begint bij het verleggen van je focus

Waardevolle les, zelfacceptatie begint bij het verleggen van je focus. Niemand gaat van jou houden als jij niet van jezelf houdt. Ja, f*cking cliché, maar wel waar. Als je jezelf altijd als minderwaardig ziet, zal je acceptatie van anderen misschien wel ontvangen, maar zal je die waardering nooit voelen. Richt je niet op je imperfecties en stop met vergelijken. Hiermee wil ik zeker zeggen dat je jezelf niet naar beneden moet halen, maar ook dat je niet overmoedig moet zijn.

Ik had soms het idee een soort supervrouw te zijn. Doordat mensen vaak tegen me zeiden, ‘’Wauw, wat ben jij gedisciplineerd’’ of ‘’Wat ben jij een doorzetter’’, kreeg ik het gevoel dat ik niet mocht falen. Natuurlijk was ik zelf de enige die de lat zo belachelijk hoog legde… High van adrenaline en gedreven door discipline en doorzettingsvermogen vergat ik te luisteren naar mijn lichaam en pushte ik mezelf systematisch over mijn eigen grenzen heen. Accepteer dat je een mens bent met zwaktes. Je hoeft niet meer te kunnen dan een ander en dat is oké.

 

Waardevolle les 3

 

Je hebt geen lichaam, je bent je lichaam.

Nee, dat bedoel ik niet in filosofische zin. Ik wil hiermee aanduiden dat je moet beseffen dat je zonder je lichaam helemaal nergens bent. Sporten is (nog steeds) hip en veel fanatieke sporters pushen hun lichaam tegenwoordig tot het uiterste. Ik kan het weten, want ik was voorheen ook zo. Maar op een gegeven moment is de batterij op. En moet je weer opladen. Dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Ik kan je vertellen dat mijn lichaam zich gedroeg als de kapotte accu van mijn vorige telefoon. Van honderd procent naar dertig en dan poef, uit.

Ja, je kunt ver komen met discipline en wilskracht maar continue je lichamelijke signalen negeren loopt uit op roofbouw. Je hebt maar één lichaam, wees er zuinig mee!

Het is een uitdaging om de balans weer terug te vinden tussen doorzetten en doorslaan, maar al doende zul je zien dat je je eigen lichaam weer leert kennen.

 

Waardevolle les #4

 

Leef je gevoel, maar laat je niet leven door je gevoel.

Positief denken kan je helpen als je door alle problemen geen gat meer ziet. Pas alleen op dat je hier niet in doorslaat. ‘Komt wel goed’, ‘Niet zo zeuren’, zei ik vaak tegen mezelf als ik het even niet meer zag zitten. Maar als je je zorgen nooit deelt, als je negatieve gevoelens nooit uit, loopt de ketel op een gegeven moment over. En dan is het te veel. Emoties wegdrukken gaat je niet verder helpen. Je mag je heus wel eens klote voelen. Schreeuw of zing het van je af, harstikke goed voor je!

Vergeet hierbij alleen niet dat je meer bent dan je gevoel en dat gedachten en gevoelens van voorbijgaande aard zijn. Nare gevoelens zijn als een kledingstuk wat niet lekker zit, zoals Hannah al eerder vertelde. Herken en erken dat gevoel, maar trek het gevoel niet aan.

 

Waardevolle les #5

 

Als je alleen maar bezig bent met wat je allemaal moet, vergeet je op een gegeven moment wat je wilt.

Bepaalde leefgewoontes kunnen een patroon worden en slechte patronen zijn als een verslaving. Hoe moeilijk het ook is om hier uit te breken, bevrijdend voelt het zeker. Ik was verslaafd aan het afwerken van mijn eigen to-do lijstjes. Ik propte mijn hele dag vol met alles wat er gedaan moest worden. Omdat dit mij een goed gevoel gaf maar ook omdat ik dacht dat ik dit van anderen ‘moest’.

 

Waardevolle lessen

Perfectionisten zijn extra gevoelig voor burn outs omdat ze nooit tevreden zijn. Ze projecteren hun eigen negatieve gevoelens over henzelf en dingen die ze van zichzelf ‘moeten’ vaak ook op anderen. Ik had het idee dat de mensen om mij heen van alles van mij verwachten, maar dit bleek dit helemaal niet zo te zijn. Toen ik aan een vriend vertelde, dat ik dacht dat ik hij deze leefstijl van mij verwachtte, zei hij ‘’Ik dacht eigenlijk, wanneer gaat ze nu eens normaal doen.’’

 

Burn-out lessen – de laatste les

Meer is niet altijd beter!

Deze prestatiemaatschappij leert ons altijd door te zetten. Heel veel mensen van mijn leeftijd zijn overweldigd door alle ‘moetjes’ en verwachtingen die het systeem ons oplegt. Een goede opleiding, een mooie baan… Beter zijn dan de besten en altijd streven naar meer. Het gaat heel vaak om wat je presteert en minder om hoe je je hier bij voelt. Terwijl jij toch degene bent die met jezelf moet leven. Twijfel niet aan het recht om jouw eigen keuzes te maken! Zet jezelf op één en ga dingen doen waar jij écht gelukkig van wordt.

Wil je meer lezen over een burn-out?

Tips bij het herstel van een burn-out

Verschillen in burn-out

Burn-out lessen die ik geleerd heb

Waarom je niet lui bent – burn-out

Essentie onderdrukking bij een burn-out

Wil je meer informatie over een burn-out?

 

 

Laat een reactie achter

reacties

Comments (0)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*