×
Your cart is empty.
Waarom je niet lui bent – burn-out
12 maart 2016 Hannah
waarom je niet lui bent

Waarom je niet lui bent – burn-out

Posted in burn-out

Leestijd - 3 minuten

Waarom je niet lui bent .. maar wel een burn-out hebt. Een burn-out is verschrikkelijk, het is een ziekte die eigenlijk niet helemaal duidelijk naar voren komt voor de buitenwereld. Het gevoel dat je je moet verantwoorden om maar duidelijk te maken dat je toch echt ziek bent. Ja, die ene keer was leuk en ja dat was zeldzaam #gaatermoeilijkin

Waarom je niet lui bent

Omdat een burn-out nog vaak niet wordt gezien als een ziekte, maar als aanstellerij kunnen. Dit kan dan ook voor vervelende situaties zorgen, een daarvan is is dat mensen denken dat je lui bent. Je ligt veel op de bank, slaapt veel en als je een uurtje de stad bent in geweest #winkelen ben je gewoon gesloopt. Maximale aanstellerij, een uurtje opstap in de stad kost nul energie.

Wat dacht je van feestjes die je overslaat, en dan doel ik op verjaardagen. Beetje koffie leuten en iedereen feliciteren omdat Suus jarig is #typischNederlands Dan zit je, je babbelt wat en je drinkt wat #allesbehalvevermoeiend

Waarom kom je niet even? Het is maar een uurtje joh!

Kan je voor de zoveelste keer uitleggen dat dat echt teveel voor je is. Waarom je niet lui bent en ja, dat uurtje voelt als 8 uur lang en nee het is niks persoonlijks #echtniet Nee, een half uurtje is nog steeds teveel. Thuis blijven is gewoon het fijnste, op de bank lekker met een dekentje en een kop thee #klinktalseengoedidee

Wil je dan de hond uitlaten als wij even weg zijn? Euhm .. nou ik ben heel erg moe en dat kost mij toch echt teveel moeite. Het is maar heel even, een klein blokje om is al prima. Nou, ja dat snap ik maar als je een burn-out hebt is iets uit de keuken halen al een hele overwinning.

De reactie terug is nog wel het ergste

Ach, jij moet gewoon even een paar nachten goed doorslapen. Dan ben jij er zo weer de oude, je maakt het erger dan dat het is. Een weekje lekker op vakantie, schat dan ben jij weer de oude!

Nou, nee dit is wel iets serieuzer. Een burn-out is …. bla bla bla. Daar ga je weer, jezelf weer verantwoorden en uitleggen. Terwijl je dat doet weet je ook in je achterhoofd dat dit over een tijd weer gebeurd #heelfrusterend Als je een burn-out hebt ben je uitgeput, niet lui. Twee totaal verschillende dingen.

Wat je kan doen om dit soort situaties tot een halt te roepen.
De volgende keer als de situatie weer voorkomt #voordevijfdekeer hoef je je niet meer te verantwoorden. Pak het anders aan, zeg dat je het nu al een paar keer uitgelegd hebt hoe de situatie zit. Vertel ze dat dit zeer frusterend voor je is en als ze het niet begrijpen dat ze wellicht eens online moeten gaat speuren naar wat een burn-out precies inhoudt.

Communiceer dit op een vriendelijke manier, want het is vaak onbegrip. Ja, dat maakt het lastig maar boos op de ander worden is nooit goed. Geef het gewoon aan en geef je grenzen aan, tot hier en niet verder. Vinden ze het nog steeds onzin, leg het links van je neer en geef aan dat je dat prima vindt maar dat ze in het vervolg niet meer zo moeten reageren. Nee is nee en dat moeten ze accepteren. Anders loop je toch echt weg bij het gesprek of begin je over iets anders.

Zulke situaties kosten extra energie die jij eigenlijk al tekort komt. Bescherm jezelf en begin met het kiezen voor jezelf. Het feit dat je in een burn-out zit is niet zomaar, grenzen aangeven is er een van.

Laat een reactie achter

reacties

Comments (2)

 1. Trage Gazelle 2 jaar ago

  Kei-goed artikel. Super herkenbaar helaas!
  Bedankt om te delen!

  1. Author
   Hannah 2 jaar ago

   Graag gedaan! 🙂

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*