×
Your cart is empty.
Wanneer zit je tegen een burn-out aan?
8 augustus 2016 Hannah

Wanneer zit je tegen een burn-out aan?

Posted in burn-out, Innerlijke kracht

Leestijd - 3 minuten

Hoe je het ook wend of keert een burn-out is niet leuk. Tuurlijk schrijf ik dat het mij veel geboden heeft, desalniettemin is een burn-out kut. Ik kreeg laatst de vraag:

Wanneer weet je of je tegen een burn-out aanzit?

Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Iedereen ervaart een burn-out anders, en de reden is ook niet vaak hetzelfde.
Toch schreef ik hier een stukje over je burn-out en je flow. Hoewel ik de algemene kern bespreek, is het voor ieder persoon anders. Je persoonlijkheid is anders, je talent is anders en je hele kijk op de wereld is anders dan van je naasten.

Zit ik tegen een burn-out aan?

Burn-out heeft vaak met je werk te maken. Bij mij lag het o.a. aan mijn studie en mijn uitermate onuitputtelijke behoefte aan goedkeuring. Kijk mij! Ik ben niet dom, ik kan het allemaal wel! (1)

Iedereen ervaart het anders, maar toch zijn er algemene punten waar ieder zich in kan vinden. Uiteraard wel op zijn of haar manier. Ik had een burn-out en depressie tegelijk, dit hield in dat ik niet alleen apathie had tegen school/werk maar werkelijk waar tegen alles.(2) Enige wat ik echt leuk vond was de paarden, meer ook niet. Het verhaal kan je hier lezen.

Symptomen burn-out

Het voornaamste en het eerste wat je begint te voelen is het extreme moe zijn, je bent emotioneel helemaal uitgeput. Je wordt wakker en je denkt, ik wil weer naar bed. Ik ben zooo moe! En nee, niet het moe zijn van na een avondtje stappen 😉

Het gevoel hebben dat je nul fut hebt, levenloos. Alles wat je doet kost teveel energie, van je schoenen strikken tot je lenzen schoonmaken tot het maken van een boterham met pindakaas. Je bent namelijk op, gewoon helemaal uitgeput.

Je zelfvertrouwen is ook veel minder dan voorheen. Je hebt het gevoel dat je het niet meer kan, je kan het gewoon niet. Dit kan heel benauwend zijn, want je blijft steeds weer opnieuw en opnieuw je taak te doen. Hoe je het ook wend of keert je komt er maar niet uit.

De angst dat je straks weer moet werken, kan ook aanwezig zijn. Dan moet je weer 8 lange, volle uren zien door te komen. Hoe dan?!

Je algehele energie die je normaal voor de dag had, zin om dingen te doen en naar je werk te gaan. Het is verdwenen, en tuurlijk heb je een keer geen zin in werk maar dit is elke dag .. dag in dag uit. Je kunt niet meer, je loopt met je ziel onder je arm.(3)

Burn-out zegt doei tegen je eigen ik

Je bent en voelt jezelf niet meer, ondanks dat je het blijft proberen .. het lukt gewoonweg niet meer. Door het blijven proberen en niet aan toe te geven dat je wellicht een burn-out hebt, maak je het erger en erger. Wees eens lief en streng tegen jezelf, geef jezelf de rust en stap naar je leidinggevende. Ga hulp zoeken, maak een afspraak met de huisarts.

Disclaimer: Nu kan het zijn dat jij het anders ervaren hebt, of in een bepaalde stukken jezelf herkent maar dat je het toch weer anders ervaren. Dat is precies de reden waarom het moeilijk is te zeggen wanneer je nou tegen een burn-out aanzit. Ik schrijf dit omdat ik vind dat  er meer over gepraat moet worden. Heb je nog tips, of goede onderzoeken? Laat het mij weten, ik lees mijzelf ook nog steeds in over dit onderwerp ondanks mijn ervaringen.

Meer over burn-out lezen?

Verschillen in burn-out

Tips – Herstel burn-out

Waarom je niet lui bent – Burn-out

Waarom een burn-out leuk is

Burn-out lessen die ik geleerd heb

Essentie onderdrukking bij een burn-out

Waardevolle lessen – Maaike verteld over haar burn-out

7 tekenen herstel van een burn-out

Hoe voorkom je terugval bij een burn-out

Laat een reactie achter

reacties

Comments (0)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*